Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Неясен кувейтски кандидат за АЕЦ "Белене"

7 коментара

Кувейтски инвеститор иска да купи проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", каза пред журналисти в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Неговата оферта била внесена в Министерския съвет, но това не била направено чрез посолството на страната или чрез Българската агенция за инвестиции. "В него няма конкретни подробности, а само заявка за интерес", каза министърът.

Петкова не назова името на потенциалния кандидат да възроди спрения през март 2012 г. ядрен проект, но каза, че България не разполага с информация за дейността на компанията. "Сега проучваме каква е тази компания и с какво се занимава", заяви тя.

Кувейтската оферта става ясна три седмици, след като зам.-председателят на АБВ Румен Петков съобщи, че има нов инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене". Дали става въпрос за един и същи кандидат не е ясно.

Така мистериозните кандидати за АЕЦ "Белене" стават все повече, след като в края на 2014 г. енергийният експерт Атанас Тасев съобщи, че консорциум от европейски компании внесъл предложение до Петкова, което щяло да се обяви "тези дни", но това така и не стана. Богомил Манчев, собственик на един от основните подизпълнители на прекратения ядрен проект "Риск Инженеринг", пък твърдеше, че  има други трима кандидати за закупуване на проекта, единият от които бил американски инвеститор.

Според представители на ГЕРБ обаче това са несериозни твърдения, чиято цел била да се мъти водата преди поредното заседание на арбитражния съд в Париж, където инвеститорът в АЕЦ "Белене" НЕК и изпълнителят му – руската "Атомстройекспорт" водят спорове по изпълнението на своите споразумения по ядрения проект. Властта няма намерение да размразява АЕЦ "Белене", твърдят източници на Mediapool.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Kalina
    #7

    Не!

  2. Milev
    #6

    Докога ще ни занимават с глупости. Или и за това се плаща.

  3. Да ги съберат тия инвеститори и да ги затворят в една стая. Да се надлъгват там колкото си искат ...

  4. BLM
    #4
  5. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #3
  6. Dr. Mancho
    #2

    Сериозният инвеститор идва, заявява интерес, купува и продължава без да иска кавато и да е подкрепа от държавата. Всичко друго са подставени лица.

  7. Гармиш
    #1

    Проруската клика която ни управлява няма да спре с опитите си

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.